Tahtıvan Nasıl Tatvan Oldu ?

1878 yılında Tatvan


Tahtıvan Nasıl Tatvan Oldu ?

Tatvan'ın en meşhur kaynak olarak ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde ve birtakım tarihi belgelerde Taht-ı Van (Tahtıvan)olarak geçtiği biliniyor. Bu isim coğrafi konumu itibariyle binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan VAN şehrinin karşısında yer almasından dolayı verilmiştir. Peki bu isim nasıl bir sosyal siyasal iklimde Tatvan olarak dönüştü(rüldü) ?

Seyahatname'nin Tatvan bölümünde şu ifadeler yer almaktadır :

"Tahtıvan: Ekrâd (Kürt) kavmi Tatvân derler. Burada bir kaç Ekrad hanesi dışında ev bulunmamaktadır. Bir camiisi var fakat çarşı - pazar veya başka binaları yoktur. Liman şehri olduğu için inşa edilmesi önemlidir."

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte tedavüle koyulan dönüşüm operasyonunun en önemli kısmını dil alanındaki reform oluşturmuştur. Büyük oranda Arapça ve Farsça etkisinde gelişen Osmanlıca dili, Cumhuriyet ilanıyla birlikte modern Türkçe inşası kapsamında revizyona uğradı.

Bundan sonraki süreçte tüm isimler Türk Dil Kurumu tarafından yürütülen özel çalışma ile dönüştürüldü. Tabi bu dönüştürmeden Taht-ı Van ismi de Tatvan şeklinde dönüştürülerek nasibini almıştır.



Yorumlar